Så skapar du en logotype och grafisk identitet som gör jobbet

En av nyckelfaktorerna för att bygga ett starkt varumärke är den grafiska identiteten. En grafisk identitet är betydligt mer än bara en logotype. Det är en kombination av grafiska element som representerar och identifierar varumärket, inklusive dess logotyp, färgpalett, typografi, bildspråk och andra designelement.Det är med andra ord en komplett visuell personifiering av ditt företag. Kostymen om du så vill. Och frisyren, skorna och nagelfärgen.

I den här artikeln kan du lära dig mer om grafiska identiteter. Hur du skapar den, vad som ingår och vad du behöver tänka på. För det här är något som vi brinner för!

Varför är grafiska identiteter viktiga?
Din visuella identitet är ett av dina medel för att särskilja företaget eller produkten från andra, och att antyda vad dess personlighet, värderingar, position och löfte är. Och det handlar om att skapa en omedelbar känslomässig koppling till din målgrupp.

En stark grafisk identitet gör helt enkelt ditt varumärke igenkännligt, mot alla målgrupper och kontaktytor, där den bidrar till att placera varumärket på önskad plats i dina kunders medvetande.

När man lyckats bygga upp en grafisk identitet på ett framgångsrikt sätt, kan det till och med bli så starkt förknippat med ett visst varumärke att målgruppen ändå lyckas koppla ihop ett reklambudskap till rätt varumärke, även om logotypen inte syns.

Skapandeprocessen
Processen att skapa en grafisk identitet börjar med en förståelse för ditt varumärkes personlighet, målgrupp och marknadsposition. Det handlar om att välja färger, typsnitt och designelement som bäst representerar ditt varumärke och talar till dina kunder på ett meningsfullt sätt.

Varje element, från logotype till typsnitt och färgpalett, bär associationer och antyder därför något. Tillsammans ska de berätta ditt varumärkes historia på ett sätt som ger mening och vägledning för dina intressenter.

Färgernas psykologi
Färgval är inte bara estetiska beslut, de har också psykologiska effekter som kan påverka hur ditt varumärke uppfattas. Till exempel förknippas blått ofta med tillit och stabilitet, orange med energi och ungdomlighet, medan grönt kan representera tillväxt, hälsa och miljövänliga idéer.

För att göra rätt färgval i din grafiska identitet behöver du alltså både ha koll på dina konkurrenter i samma kategori (för att skilja ut dig) och förstå hur olika färger påverkar känslor och beteenden.

Typografiens betydelse
Precis som färger så spelar typografi en viktig roll i din grafiska identitet. Rätt typsnitt kan förmedla professionalism, kreativitet eller till och med lekfullhet. Olika typsnitt bär olika associationer.

Det är dessutom viktigt att välja typsnitt som är funktionella för ändamålet. Ska det fungera antingen i tryck och digitalt, eller både och?

Enkelhet och flexibilitet
En effektiv grafisk identitet är inte bara visuellt tilltalande utan också praktisk. Den bör vara enkel nog att vara igenkännlig i olika storlekar och användningsområden, från din webbplats till sociala medieprofiler och tryckt marknadsmaterial. Flexibilitet i din design säkerställer att din grafiska identitet kan anpassas och växa med ditt varumärke över tid.

Här nedan ser du ett urval av logotyper och symboler som vi på Thorn Creative har skapat eller omarbetat samt implementerat.

Slutsats
Att investera i en stark grafisk identitet är avgörande för varje företags möjlighet till framgång. Det bidrar i högsta grad till ditt varumärkes trovärdighet och påverkar inte bara dina potentiella kunders köpvilja, utan också vilket prisuttag som är möjligt.

Genom att noggrant överväga varje element av din grafiska identitet kan du skapa en kraftfull visuell kommunikation som engagerar din målgrupp och stärker ditt varumärkes position på marknaden.

Behöver du också hjälp att skapa en logotype eller vitalisera ditt varumärkes grafiska identitet och uttryck? Vi på Thorn Creative har skapat starka identiteter sedan 1992 och vet allt som är värt att veta om designstrategi och grafiskt hantverk.   

Välkommen att höra av dig,
Bengt Thorn, Creative Director

Registrera dig för vårt nyhetsbrev och ta del av trender, insikter och byrånyheter.

* indicates required

Fler nyheter